Nuffnang Ads

Friday, March 4, 2011

Lantunan Positif

Assalamualaikum,

Hello!

Sikap cemerkap itu sentiasa ada dalam setiap getaran tubuh badan manusia, sebab itulah nama kita manusia dan kita tidak sempurna. Seperti bunga akan mekar akan mati dan tidak selama lama-lamanya kita akan hidup menikmati segala kesedapan dunia ini. Ternyata apa-apa yang kita lakukan ketika ini layaknya digelar 'kesedapan' dunia sahaja, kerana segala jenis 'kesedapan' hanya boleh kita perolehi cuma didunia fana ini. Bahawasanya tiada kesedapan dialam barzakh itu. Fikirkan.

Tujuan kita hidup bukanlah semata-mata untuk kita fikirkan soal mati, soal akhirat, soal syurga atau neraka kerana perkara-perkara tersebut bukanlah untuk difikirkan tetapi sudah menjadi darah daging dan telah pun sebati buat manusia. Nama pun manusia, bukan 24/7 hari kita akan ingat untuk kesemua perkara itu. Mungkin kini kita akan ingat kerana ada orang yang ingatkan dan mungkin sebentar lagi kita langsung melupakan apa yang diperkatakan oleh si polan itu tadi. Justeru jangan naik hairan.

Jalani hidup ini dengan penuh syukur untuk kesetiap perbuatan dan janganlah sesekali sesalkan untuk perkara sedang atau sudahpun berlaku. Untuk kesetiap perkara pasti ada hikmah yang tersembunyi mengapa dan kenapa. Namun janganlah sesekali persoalkan, 'kenapa?'. Kita hanyalah manusia yang berhak merancang bukan menentukan, itu kerja Tuhan. Jadi jangan soalkan apa yang pencipta lakukan buat makhluknya. 

Teruskan hidup dan terus mengejar lantunan positif itu sampai lantunan itu berhenti dengan sendiri. Ketika itu jangan terkejut sekiranya kita telah menikmati kejayaannya. Kerana kita sentiasa positif untuk segala kejadian yang menimpa, baik atau buruk kita menerimanya sebagai penguat semangat untuk terus hidup ke jalan yang diredhai berserta rezeki yang halal. Teruskanlah mengejar lantunan itu, positif.


 

   

4 comments:

  1. oh yeah ! :) LIVE NO ; NO REGRETS ! ;)

    ReplyDelete
  2. owhhh..
    jangan fikirkan Kenapa sesuatu itu berlaku tapi fikirkan tabir disebalik tu dan tanya diri Sebab Apa benda tu berlaku..

    ReplyDelete