Nuffnang Ads

Tuesday, March 8, 2011

Perempuan, Wanita Dan Selamat

Assalamualaikum,

Anugerah terindah yang pernah dimiliki dimuka bumi ini ialah seorang anak. Jika dahulu manusia menghargai apa yang telah dikurniakan oleh Allah SWT, namun kini kurniaan itu 'setaraf' ditepian sampah. Dibuang merata-rata, umpama sampah yang patah tumbuh. Kejamnya manusia moden. Jangan salahkan wanita namun salahkan juga lelaki. Jika tidak menuruti nafsu serakah, mustahil akan lahir 'anak sampah'! Allahuakhbar!

Sebagai seorang anak yang dahulunya naif, kini sudah mampu berfikir secara matang untuk setiap perbuatan dan akibat. Apa-apa pun, ucapan terima kasih dunia akhirat buat mama kerana 9 bulan 'membawa' saya bersamanya dan saat paling mengharukan apabila beliau telah melahirkan saya. Maha Suci Allah. Bersyukur diberi peluang merasai hidup dan melihat 'warna-warna' kehidupan yang ada dimuka bumi ini. Perasaan ini tidak tergambar. Alhamdulillah. Terima kasih juga kepada arwah papa, Al-Fatihah.

Seorang anak lelaki yang telah mencapai usia baligh dan telah pandai berfikir baik buruk tidak seharusnya melepaskan tanggungjawabnya, terutamanya kepada ibubapanya sendiri. Ini adalah detik yang paling sesuai, sebagai anak lelaki membalas jasanya mereka. Namun, kalaulah masih ada lelaki yang mampu berfikir waras tanpa mementingkan dirinya. InsyaAllah, kita doa-doakan golongan-golongan lelaki bertanggungjawab ini masih ada.

Inilah tujuan lelaki dicipta, kerana lelaki adalah Khalifah dimuka bumi sebagai perlindung, pemimpin kepada wanita dan umatnya. Mungkin pada zaman moden ini sudah ada wanita yang mampu menjaga diri namun sebagai seorang lelaki seharusnya bersikap bertanggungjawab dengan memikul tugas dunia ini. Perempuan, wanita akan berasa selamat dengan adanya lelaki yang mampu melindunginya, serba melengkapi hidupnya dan sepenuhnya bertanggungjawab ke atas dirinya. Berkemungkinan ada yang masih tertinggal namun sedikit sebanyak itulah yang dimahukan oleh seorang wanita.

Lahirnya kaum Adam yang bertanggungjawab, lebih selamat kaum Hawa ini. Selamat buat perempuan, wanita. Selamat Hari Wanita!
Selamat Hari Wanita, Terima Kasih duhai Mama :')

5 comments:

 1. selmat hari wanita..:D
  SWEET SGT..

  ReplyDelete
 2. mak sakit ke? semoga beliau cepat sembuh k.

  ReplyDelete
 3. hihi saya pn buat jugak entry kahs utk wnita http://pickletwinkle.blogspot.com/2011/03/we-make-world-better-placeyes-we-do.htmlv

  ReplyDelete
 4. selamat hari wanita....
  wishing ur mama to always be in da pink of health..
  our mama has done a lot for us...
  x terbalas rsnya jasa2 mereka...
  cukuplah x menyusahkan at mereka..:)

  ReplyDelete