Nuffnang Ads

Sunday, December 18, 2011

Lakonan Bukan Sekadar Rupa ; Monolog #1

Assalamualaikum,

Setelah beberapa bulan tidak muncul dengan apa - apa vlog atau pun video kini saya kembali. Yeah kembali. Tapi saya comeback dengan sesuatu yang saya rasa bernas. Pada mulanya idea ini ada tapi saya rasa janggal nak praktikkan, bukan janggal tapi malu. Haha.

Setelah menerima galakkan daripada seorang teman, baiklah saya realisasikan impian ini.

Semua sudah sedia maklum bahawasanya saya ini adalah pelajar jurusan teater di Aswara, jadi disini saya telah menemui satu jalan yang akan membantu saya untuk lebih maju dan bagus dalam lakonan. Apa dia? Ok, projek monolog. Monolog? Ramai yang tak tahu atau sudahpun tahu maknanya, baiklah saya jelaskan sekali lagi.


Monolog ; 
Monolog adalah istilah keilmuan yang 
diambil dari kata mono yang

artinya satu dan log dari kata logi yang 
artinya ilmu. Secara harfiah 
monolog adalah suatu ilmu 
terapan yang mengajarkan tentang 
seni peran dimana hanya 
dibutuhkan satu orang atau 
dialog bisu untuk melakukan 
adegan / sketsanya. -Wikipedia Bahasa Indonesia



Jelas? Baiklah inilah percubaan saya yang pertama untuk memajukan lakonan saya. Ringan - ringankan tangan kalian untuk memberi kritikan. Saya akan teruskan untuk bermonolog dan teruskanlah menyokong ya?

Terima kasih. 

2 comments:

  1. AH, kenapa guna sign language? btw saya student sign language jugak taw. last semester study KTBM. semester ni study ASL. and rasa impressed betol :D

    sesungguhnya tak pandai nak komen tentang lakonan but i think i can feel it too. rasa macam tengah tonton drama pendek versi tamil. congrats!

    ReplyDelete
  2. bila baca tajuk lakonan bukan sekadar rupa tu teringat kan show vokal bukan sekadar rupa. hehe.
    btw nak komen pasal monolog2 ni tak pandai. just nak tanya, AH yakin ke dengan pergerakan tangan yang AH buat tu? =)

    ReplyDelete