Nuffnang Ads

Thursday, June 12, 2014

'Syariat' Politikus Seni

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Definisi 'Seni' itu mengikut kamus dewan ;

Jadi seni itu tidak semata - mata langsung berkaitan dengan penjajaan kisah mahupun penjualan rupa, jadi kesenian apa yang sedang berlangsung dalam industri Malaysia ini?.. Mungkin melalui perbendaharaan kata - kata asal usul seni itu sudah dilupakan oleh sesetengah para penggiat seni tempatan ini, lebih telus mengaut keuntungan itu lebih mudah berbanding menilai sesuatu mahakarya.

Sebagai graduan yang telah menerima segulung sijil di sebuah institusi seni terkenal, sy tidak layak sebenarnya untuk berbicara tentang perihal ini namun dek kerana berasa ketidakadilan yang sedang berlaku, sy tampil bersuara untuk mengembalikan erti seni itu sendiri. Buat apa sesebuah pengertian itu termaktub dalam sesebuah kamus jika ia tidak dibelek untuk difahami. Sejak kecil, sebuah arahan dan fahaman telah diterapkan dalam pemikiran anak - anak, di rumah mahupun di sekolah. Jadi sesebuah pengertian itu memang benarnya adalah sebuah rujukan dan kini ia harus dibelek semula kerana semuanya sudah tidak diendahkan oleh mereka - mereka yang menggelarkan diri mereka penggiat ini.

Apa yang membuatkan sy berasa ianya suatu ketidakadilan adalah pilihan yang dilakukan oleh sang kroni yang lebih mengutamakan keutamaan ringgit. Mungkin masyarakat dipinggiran kampung akan berasa teruja dengan lakonan yang dibuat - buat, cerita yang sekadar melengkapi durasi dan akhirnya semuanya tamat, noktah. Kecantikkan seni apa yang telah disuap ini? For God's sake, it's sick!

Antara ramai yang terlahir mewarnai televisyen, merupakan artis - artis.. Baiklah apa pula definisi artis?


Jadi, adakah pada pandangan anda artis - artis Malaysia ini memenuhi kriterianya sebagai seorang ARTIS? Dek kerana itulah sy kurang selesa apabila mudahnya panggilan artis ini diberikan kepada mereka - mereka yang berkejaran terarah mengejar populariti. Lebih mudah, jika mereka seorang pelakon baru, gelarkan mereka pelakon. Jika mereka seorang penyanyi baru, gelarkan mereka penyanyi dan begitulah pada penggiat - penggiat yang sama sewaktunya dan janganlah sesekali menggelarkan mereka artis kerana mereka belum layak untuk diperakui.

Inilah yang dimaksudkan oleh sy, artis Malaysia ini langsung tidak mencapai sesuatu standard atau sinonim apa yang ditampilkan oleh negara - negara lain. Mereka mencuba, tetapi terlalu bersungguh akhirnya kesannya tidak seberapa sampai untuk dihadam (terlupa, terhadam oleh mereka yang memahami seni). TETAPI, mengikut pemerhatian sy yang naif ini ada sesetengah pelakon - pelakon ini terlahir daripada bakat yang semulajadi. Pelakon sedemikian hanya perlu menggilap tidak sampai separuh pun bakat tetapi jelas ternampak berbanding pelakon - pelakon yang trying so hard ini. Jadi usaha - usaha pelakon yang bagus ini kerap kali tenggelam dek kerana kesombongan pelakon - pelakon baru yang tidak seberapa ini. Berbalik pada kata - kata sy tadi, inilah sebahagian penjajaan dan penjualan menjadi ARTIS Malaysia. Tidak perlu bakat tetapi perlu cantik dan kacak. Kayu yang buruk pun kalau diukir pasti akan menjadi sesuatu hasil seni yang cantik, begitu jua rupa yang tiada tetapi bakat lebih terserlah. 

Namun, apa yang lebih membencikan buat sy adalah penjajaan dan penjualan gosip murahan itu lebih mantap berbanding lakonan dilayar televisyen mahupun panggung. Sehingga kini sy masih tidak memahami pekerjaan wartawan hiburan ini, yang buruk itu lebih diuar - uarkan berbanding bakat dan kemantapan mana - mana seniman yang telah menjayakan pekerjaan mereka sebagai ARTIS. Dipapan buletin di institusi sy dahulu, lebih banyak menggantungkan kejayaan bakat berbanding buletin tolol ini. Jika kita lihat, rancangan gosip luar negara lebih tearah kepada kritikan terhadap sesuatu karya berbanding soal peribadi seseorang seniman mereka. Jadi mereka masih menghormati hasil kerja berbanding sesuatu yang dianggap murahan. 

Mungkin pada sy, pelakon - pelakon wanita di Malaysia ini lebih menjengkelkan berbanding penyanyi - penyanyi wanita di Malaysia. Kerana apa sy berkata demikian? Jika ditanyakan soalan, "Si polan ni berlakon cerita apa? Aku tahu yang dia ni gosip dengan bla bla bla", "Weh, sampah gila berlakon.. Nasib cantik!".. Jadi, kesudahannya bila sudah tidak popular.. mulalah gosip liar melanda. Ini semua permainan dalam politikus seni. Kena ada si cantik dan si kacak serta wartawan hiburan yang siap sedia menulis gosip palsu. Bagaimanapun, ada yang berlakon tidaklah seberapa tetapi tahap populariti melebihi, mulalah merasakan apa yang dilakukan itu suatu ikutan walhal kosong, sebenar - benarnya kosong.

Agak malang melihat bakat - bakat yang 'sedang' dibazirkan dimana - mana institusi seni. Lebih malang, bila bergelar seorang graduan seni tetapi hanya mampu melihat hidangan jelek di televisyen. 

Wassalam. 

"Kamu baca, kamu emosional.. kamulah si jelek aku maksudkan".

No comments:

Post a Comment