Nuffnang Ads

Tuesday, April 19, 2022

Pengenalan Revolusi Industri Ke-4

1. PENGENALAN 

1.1 Revolusi Perindustrian Pertama berlaku antara akhir 1760-an dan awal 1840-an. Dalam tempoh masa ini, pembuatan berkembang daripada memfokuskan pada kerja manual yang dilakukan oleh manusia dan dibantu oleh haiwan kerja kepada bentuk kerja yang lebih optimum yang dilakukan oleh manusia melalui penggunaan enjin berkuasa air dan wap serta jenis alatan mesin yang lain. Pada awal abad ke-20 sekitar 1870 sehingga 1914, dunia memasuki Revolusi Perindustrian Kedua dengan memperkenalkan pengenalan keluli dan penggunaan elektrik di kilang. Pengenalan kepada sumber elektrik membolehkan pengeluar meningkatkan kecekapan dan membantu menjadikan jentera kilang lebih mudah alih. Semasa fasa inilah konsep pengeluaran besar – besaran seperti barisan pemasangan diperkenalkan sebagai satu cara untuk meningkatkan produktiviti. Pada ketika ini, inovasi dalam bidang kimia juga turut diperkenalkan dalam penciptaan warna sintetik. Bermula pada akhir 1950-an sehingga 1970, Revolusi Perindustrian Ketiga atau dikenali sebagai Revolusi Digital perlahan – lahan mula muncul, apabila pengeluar mula memasukkan lebih banyak teknologi elektronik seperti transistor dan microprocessor seterusnya membawa kemajuan dalam bidang komunikasi dan pengkomputeran. Dalam tempoh ini, pengeluar mula mengalami perubahan yang kurang memberi penekanan pada teknologi analog dan mekanikal tetapi lebih kepada teknologi digital dan perisian automasi. Sekitar 2011, Revolusi Perindustrian Keempat telah muncul, dikenali sebagai Industri 4.0. Industri 4.0 memberi penekanan pada teknologi digital dari dekad kebelakangan ini ke tahap baharu dengan bantuan perhubungan komunikasi mesin dengan mesin melalui Internet of Thing (IoT), komunikasi mesin dengan manusia Internet of People (IoP), dengan cara ini, mesin boleh berkomunikasi antara satu sama lain atau dengan pengeluar. Ini dinamakan cyber-physical production system (CPPS). Industri 4.0 menawarkan pendekatan yang lebih komprehensif, saling berkait dan holistik untuk pembuatan. Ia menghubungkan fizikal dengan digital, dan membolehkan kerjasama dan akses yang lebih baik merentas organisasi, rakan kongsi, vendor, produk dan orang. Industri 4.0 memperkasakan pemilik perniagaan / organisasi untuk mengawal dan memahami dengan lebih baik setiap aspek operasi mereka, dan membolehkan mereka memanfaatkan data segera untuk meningkatkan produktiviti, menambah baik proses dan memacu pertumbuhan.

2. REVOLUSI PERINDUSTRIAN KEEMPAT 

2.1 Revolusi Perindustrian Keempat (Industri 4.0) melibatkan teknologi automasi memberi cabaran baharu kepada semua sektor di negara ini. Maka dengan itu, keperluan industri melakukan perubahan seiring dengan transformasi digital itu untuk kekal berdaya saing. Dengan menggunakan akronim Revolusi Industri 4.0 (IR 4.0) ini, segala urusan harian manusia akan dikongsi bersama robot yang dicipta khusus untuk mengoptimumkan keperluan dan keselesaan manusia. Rajah 1 menunjukkan Industri 4.0 adalah nama yang diberikan kepada trend automasi dan pertukaran data semasa dalam teknologi pembuatan. 


Rajah 1.0, IR 4.0

2.2 Industri 4.0 menrangkumi sembilan (9) penemuan pelbagai teknologi baharu seperti :- 

i. Internet Of Thing 
ii. Big Data & Analytics 
iii. Augmented Reality 
iv. Horizontal/Vertical Integration 
v. Simulation vi. Cloud Computing 
vii. Additive Manufacturing 
viii. Cybersecurity 
ix. Autonomous Robots 

3. INTERNET OF THING, CLOUD COMPUTING DAN CYBERSECURITY 

3.1 Internet of Thing didefinisikan sebagai The Industrial Internet of Things (IIOT) membolehkan objek dan mesin seperti telefon bimbit dan sensor untuk "berkomunikasi" antara satu sama lain dan serta menghubungkan juga kepada manusia untuk menyelesaikan penyelesaian. Teknologi ini menghubungkan Internet ke item, tugas, peralatan dan komponen sehari – hari yang membolehkan maklum balas secara masa nyata. Ia menjimatkan sumber seperti masa dan wang, serta ia juga membantu dalam mengurangkan masa pengeluaran dan pengurusan risiko. Ekosistem Internet of Thing (IoT) ini terdiri daripada peranti pintar yang dijanakan web yang menggunakan sistem terbenam (Embedded System), seperti pemproses, penderia dan perkakasan komunikasi, untuk mengumpul, menghantar dan bertindak ke atas data yang diperolehi daripada persekitaran. Peranti IoT berkongsi data penderia yang dikumpulkan dengan menyambung ke laluan IoT atau peranti tepi lain yang mana data dihantar sama ada ke pengkomputeran awan untuk dianalisis atau dianalisis secara setempat. Kadangkala, peranti ini berkomunikasi dengan peranti lain yang berkaitan dan bertindak mengikut maklumat yang diperolehi daripada satu sama lain. Kebanyakan kerja dilakukan oleh peranti itu sendiri tanpa melibatkan campur tangan manusia, walaupun manusia boleh berinteraksi dengan peranti. Sebagai contoh, untuk menyediakannya, memberikan sahaja arahan atau mengakses data. 

3.2 Cloud adalah sistem jarak jauh yang dapat diakses dari mana saja dengan menggunakan internet. 

Pengkomputeran awan melibatkan rangkaian pelayan jauh untuk menyimpan, mengurus dan memproses data yang membantu terutamanya dalam perkongsian berkaitan pengeluaran di seluruh lokasi syarikat. Ini adalah berfaedah untuk perniagaan kerana ia membenarkan syarikat untuk menyimpan dan mencapai data dimana sahaja mereka berada dengan menggunakan internet. Pengkomputeran awan boleh menawarkan kelebihan yang ketara apabila ia berkaitan dengan kuasa pengiraan yang diperlukan untuk menggunakan AI dan teknologi pembuatan pintar yang lain. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit ketidakpastian mengenai kesesuaian pengkomputeran awan dalam banyak industri, terutamanya pembuatan. Cloud Service Provider (CSP), seperti Amazon atau Microsoft, menyediakan ladang pelayan yang besar di mana pelanggan awan boleh menyewa bahagian untuk membina dan menjalankan aplikasi mereka sendiri. CSP menawarkan tiga jenis perkhidmatan awan :- i. Infrastruktur sebagai Perkhidmatan (IaaS) : infrastruktur pengkomputeran maya, seperti CPU maya atau komponen rangkaian, ii. Platform sebagai Perkhidmatan (PaaS) : infrastruktur maya dengan platform perisian di atas, seperti Mesin Maya (VM) termasuk Sistem Pengendalian (OS), iii. Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS) : aplikasi sedia untuk digunakan, seperti aplikasi storan awan atau sistem Perancangan Sumber Perusahaan (ERP) berasaskan awan. 

3.3 Cybersecurity merupakan keselamatan siber yang diguna oleh mana – mana firma teknologi maklumat bagi mengelakan pelayan dan data mereka digodam. Mencegah malapetaka dan melindungi data dan prestasi pelayan adalah satu – satunya tujuan keselamatan siber (Cybersecurity) diwujudkan. Sistem pengurusan keselamatan yang cekap dan boleh dipercayai adalah penting untuk melindungi sistem terhadap serangan siber. Revolusi baharu ini membolehkan aliran data ke seluruh perniagaan dan operasinya, menyepadukan pengeluaran dengan proses perniagaan dan memperkenalkan teknologi baharu seperti Artificial Intelligence (AI), pengkomputeran awan dan realiti tambahan ke tempat kerja. Dengan memperkenalkan smart manufacturing untuk kilang dan gudang ke dalam operasi mereka, perniagaan berada dalam kawalan keselamatan yang tinggi ke atas rantaian bekalan, mesin dan kemudahan mereka. Dengan data masa sebenar yang dikumpul merentas perniagaan dan rantaian bekalan, setiap organisasi lebih memahami operasi mereka disamping menganalisis serta meningkatkan prestasi dan penyelenggaraan.

4. KEFUNGSIAN DI SETIAP TEKNOLOGI 

4.1 Elemen utama Internet of Thing (IoT) ialah peranti yang mengumpulkan data. Peranti ini terdiri daripada penderia kecil sehingga kepada autonomi gergasi yang melakukan tugas fizikal yang kompleks. Memandangkan peranti ini disambungkan ke internet, ia mempunyai alamat IP yang unik. Data yang dikumpul kemudiannya dipindahkan ke pusat pemprosesan (contohnya, pelayan awan), diproses dan dianalisis supaya perusahaan boleh mengambil tindakan mengikut keputusan. Dalam kes penggunaan tertentu tertentu, menghantar dan menerima data bukanlah penyelesaian yang mudah, kerana tindakan masa nyata diperlukan. Dalam kes sedemikian, kuasa pengkomputeran tepi memainkan peranan. Daripada menghantar data ke pelayan pusat, pemprosesan dilakukan lebih dekat dengan peranti. Jika perlu, data boleh dikumpul secara berpusat pada peringkat seterusnya. Peranti yang disambungkan juga menyediakan antara muka yang membolehkan pengguna mengendali dan mengawalnya merentasi Internet dari sebarang lokasi geografi. Melalui IOT, peranti boleh boleh berinteraksi, bekerjasama dan bertukar-tukar data antara satu sama lain seterusnya mengurangkan campur tangan manusia dalam kitaran mesin, mesin akan melaksanakan dan menguruskannya semua sekali.

 4.2 Pengkomputeran awan berfungsi sebagaimana nama yang telah digelarkan kerana maklumat yang diakses ditemui dari jauh dalam pengkomputeran awan atau ruang maya. Syarikat yang menyediakan perkhidmatan awan membolehkan pengguna menyimpan fail dan aplikasi pada pelayan jauh dan kemudian mengakses semua data melalui Internet. Ini bermakna pengguna tidak perlu berada di tempat tertentu untuk mendapatkan akses kepadanya, dan ini membolehkan pengguna bekerja dari jauh. Pengkomputeran awan mengambil semua beban berat yang terlibat dalam memproses data dari peranti yang telah dibawa dalam mana – mana situasi bekerja. Ia juga memindahkan semua kerja itu ke gugusan komputer yang besar jauh di ruang siber. Internet menjadi awan yang menyimpan data, kerja dan aplikasi tersedia daripada mana – mana peranti yang boleh anda gunakan untuk menyambung ke Internet, di mana sahaja di dunia. Ini adalah berfaedah untuk perniagaan kerana ia membenarkan syarikat untuk menyimpan dan mencapai data dimana sahaja mereka berada dengan menggunakan internet.

4.3 Fungsi Cybersecurity ialah tahap abstraks tertinggi yang disertakan dalam Rangka Kerja. Sistem ini bertindak sebagai tulang belakang Teras Rangka Kerja yang semua elemen lain disusun di sekelilingnya. Terdapat Lima Fungsi dipilih kerana ia mewakili lima tonggak utama untuk program keselamatan siber yang berjaya dan holistik. Sistem keselamatan ini membantu organisasi dengan mudah menyatakan pengurusan risiko keselamatan siber mereka pada tahap tinggi dan membolehkan keputusan pengurusan risiko. 

Lima Fungsi tersebut adalah :- 

i. Identify - Fungsi Identify membantu dalam membangunkan pemahaman organisasi untuk mengurus risiko keselamatan siber kepada sistem, orang, aset, data dan keupayaan. Memahami konteks perniagaan, sumber yang menyokong fungsi kritikal, dan risiko keselamatan siber yang berkaitan membolehkan organisasi memfokus dan mengutamakan usahanya, selaras dengan strategi pengurusan risiko dan keperluan perniagaannya. 

ii. Protect - Fungsi Protect menggariskan perlindungan yang sesuai untuk memastikan penyampaian perkhidmatan infrastruktur kritikal. Fungsi Protect menyokong keupayaan untuk mengehadkan atau mengandungi kesan peristiwa keselamatan siber yang berpotensi. 

iii. Detect - Fungsi Detect mentakrifkan aktiviti yang sesuai untuk mengenal pasti berlakunya peristiwa keselamatan siber. Fungsi Detect membolehkan penemuan peristiwa keselamatan siber tepat pada masanya. 

iv. Respond - Fungsi Respond termasuk aktiviti yang sesuai untuk mengambil tindakan berkenaan insiden keselamatan siber yang dikesan. Fungsi Respond menyokong keupayaan untuk membendung kesan insiden keselamatan siber yang berpotensi. 

v. Recover - Fungsi Recover mengenal pasti aktiviti yang sesuai untuk mengekalkan rancangan untuk daya tahan dan memulihkan sebarang keupayaan atau perkhidmatan yang terjejas akibat insiden keselamatan siber. Fungsi Recover menyokong pemulihan tepat pada masanya kepada operasi biasa untuk mengurangkan kesan daripada insiden keselamatan siber.


5. KEBAIKAN DAN KEBURUKAN YANG TERDAPAT DALAM IR 4.0 

5.1 Tidak dapat dinafikan dalam setiap pembuatan baharu dalam setiap teknologi pastinya mempunyai kebaikan dan kelemahan. Walaubagaimanapun setiap penciptaan kebaikan dan keburukan diciptakan berpasangan namun dalam setiap kelemahan akan senantiasa diperbaiki dalam versi – versi yang telah upgrade dalam sesebuah teknologi. Dalam Revolusi Industri 4.0 penciptaan sepenuhnya bergantung kepada mesin dengan arahan manusia ataupun arahan mesin kepada mesin dan ini boleh menyebabkan ralat dalam teknologi itu boleh berlaku. Kesempurnaan boleh dijana selepas beberapa siri ujian dan naik taraf dilakukan untuk versi terbaru.

1. Internet of Thing

Kebaikan
• Minimumkan Usaha Manusia 
• Menjimatkan Masa 
• Pengumpulan Data Yang Dipertingkatkan 
• Keselamatan Yang Dipertingkatkan
• Penggunaan Sumber Yang Cekap 
• Mengurangkan Penggunaan Elektronik 
• Penggunaan Dalam Sistem Trafik 
• Berguna Untuk Keseimbangan Keselamatan • Berguna Dalam Industri Kesihatan

Keburukan
• Isu Keselamatan 
• Kebimbangan Privasi 
• Peningkatan Pengangguran 
• Sistem Yang Rumit 
• Kerosakan Keseluruhan Sistem 
• Tidak Mencapai Standard Antarabangsa 
• Bergantung Pada Internet 
• Mengurangkan Aktiviti Mental dan Fizikal

2. Cloud Computing

Kebaikan
• Back-up dan Restore 
• Kerjasama Yang Dipertingkatkan 
• Kebolehcapaian Yang Sangat Baik 
• Kos Selenggara Yang Rendah 
• Mobiliti 
• Perkhidmatan Berbayar Untuk Setiap Model 
• Penyimpanan Data Tidak Terhad 
• Keselamatan Data

Keburukan
• Bergantung Kepada Capaian Internet 
• Kunci Akses Pada Vendor 
• Kawalan Yang Terhad
• Keselamatan Data Peribadi Terdedah Kepada Pihak Ketiga 

3. Cybersecurity

Kebaikan
• Melindungi Sistem Daripada Virus, Cecacing, Perisian Pengintip Dan Program Lain Yang Tidak Diingini. 
• Perlindungan Terhadap Data Daripada Kecurian. 
• Melindungi Komputer Daripada Digodam. 
• Meminimumkan Pembekuan Komputer Dan Ranap Sistem. 
• Memberi Privasi Kepada Pengguna

Keburukan
• Firewall Mungkin Sukar Untuk Dikonfigurasikan Dengan Betul. 
• Tembok Api Yang Dikonfigurasikan Secara Salah Boleh Menyekat Pengguna Daripada Melakukan Tindakan Tertentu Di Internet, Sehingga Dinding Api Dikonfigurasikan Dengan Betul. 
• Menjadikan Sistem Lebih Perlahan Daripada Sebelumnya. 
• Perlu Sentiasa Mengemas Kini Perisian Baharu Untuk Memastikan Keselamatan Sentiasa Dikemas Kini. 
• Mahal Untuk Pengguna Biasa

6. NEGARA YANG TELAH MELAKSANAKAN TEKNOLOGI BAHARU DALAM IR 4.0 

6.1 Kebangkitan revolusi dari semasa ke semasa telah memacu sesebuah negara untuk terus maju dan berdaya saing dalam memangkin kepesatan ekonomi masing – masing. Justeru tidak dinafikan ada dikalangan negara – negara yang telah melaksanakan penggunaan teknologi baharu dalam Industry Revolution 4.0 atau dikenali sebagai IR 4.0. Antara negara – negara awal yang telah memulakan penggunaan teknologi ini adalah seperti Jerman, Australia, Indonesia, United Kingdom, Afrika Selatan, Korea Selatan, Uganda. 

6.2 Kebiasaannya negara – negara yang telah memulakan langkah awal ini, telah mempraktikan teknologi baharu ini bergantung kepada keperluan utama dalam negara tersebut. Antaranya dalam sektor pengilangan dan sektor kesihatan selain daripada sektor – sektor utama lain di peringkat antarabangsa. Sebagai contoh Jerman, telah mempraktikan penjanaan komputer sepenuhnya dalam pembuatan. Jika terdahulu mereka menggunakan sistem analog tetapi kini mereka telah menggunakan sepenuhnya sistem secara digital. Antara contoh, Smart Factory iaitu percantuman antara dunia fizikal dan dunia maya akan membuka jalan kepada masa depan pembuatan automatik. Projek "Smart Factory" akan menggunakan sistem fizikal siber yang memberikan hasil produktiviti yang ketara. Automasi datang secara semula jadi kerana sistem siberfizikal dan ini membolehkan mesin mengawasi pengeluaran. Ini sangat memberi kesan kepada sumber seperti masa dan kos. 

6.3 Indonesia pula telah memfokuskan kepada industri F&B Powerhouse di ASEAN dalam penggunaan revolusi industri 4.0. Pada tahun 2016, sektor ini menyumbang 29 peratus daripada KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) pembuatan, 24 peratus daripada eksport pembuatan, dan menyerap 33 peratus tenaga kerja sektor pembuatan. Apabila dibandingkan dengan negara lain, sektor makanan dan minuman Indonesia mempunyai potensi pertumbuhan yang bagus kerana ia disokong oleh kelimpahan sumber pertanian dan permintaan domestik yang hebat. Strategi untuk makanan dan minuman 4.0 termasuk : 

i. Menggalakkan produktiviti dalam sektor huluan iaitu pertanian, penternakan dan perikanan melalui pelaksanaan teknologi dan pelaburan sistem canggih seperti sistem pemantauan automatik dan dron autopilot. 
ii. Kerana lebih daripada 80% pekerja dalam industri ini bekerja di PKS (Perusahaan Kecil dan Sederhana), termasuk petani dan pengeluar skala kecil, Indonesia akan membantu PKS di sepanjang rantaian nilai untuk menerima pakai teknologi yang boleh meningkatkan output pengeluaran dan bahagian pasaran mereka.
iii. Komited untuk melabur dalam produk makanan yang dibungkus untuk menangkap semua permintaan domestik masa hadapan seiring dengan permintaan pengguna yang semakin meningkat. 
iv. Tingkatkan eksport dengan mengambil kesempatan daripada akses kepada sumber pertanian dan skala ekonomi domestik. 

7.0 TIGA CABARAN REVOLUSI INDUSTRI 4.0 SWASTA DAN KERAJAAN 

7.1Tidak dinafikan bahawa setiap organisasi dan perusahaan akan berdepan dengan beberapa cabaran dalam perniagaan sebelum organisasi tersebut menjadi lebih kukuh dan konkrit. Namun dalam mencipta kekukuhan dalam penjenamaan bagi membentuk perusahaan kearah berevolusi dan dinamik, cabaran – cabaran yang sedia ada perlu diatasi terlebih dahulu. Bagaimanapun antara – antara cabaran yang terdapat dalam Revolusi Industri 4.0 bagi sektor kerajaan dan swasta, pertamanya mempengaruhi persekitaran ekonomi, politik, sosial dan budaya. Kedua, perubahan yang drastik dalam moral dan etika dan ketiga, peranan manusia berkurang kerana mekanisme automasi digunakan. Antara cabaran lain yang harus ditangani juga melibatkan kekurangan tenaga mahir, ancaman siber dan kesukaran dalam penyelarasan organisasi. 

 7.2Mengambil pendekatan yang melibatkan kekurangan tenaga mahir pada ketika perancangan IR 4.0 direncanakan, hal ini telah dikenalpasti semasa revolusi industri ini diperkenalkan. Hal ini juga membuatkan syarikat di sektor swasta dan kerajaan perlu mengatasinya terlebih dahulu. Tenaga – tenaga mahir memerlukan latihan yang cukup dan berpengetahuan yang tinggi selain daripada kemahiran. Ini menyebabkan kos – kos mengupah tenaga mahir perlu dikeluarkan terlebih dahulu sebelum latihan diberikan. Pembangunan sumber manusia perlu diwujudkan bagi memastikan kemahiran ini dikekalkan sebagai warisan agar kos – kos tenaga mahir dapat dikurangkan dalam perbelanjaan. Sumber manusia juga perlu didedahkan dengan elemen dalam revolusi industri 4.0 ini bagi mencapai tuntutan tenaga mahir. Antara kesan dan cabaran yang mungkin dihadapi oleh para pekerja adalah pusingan ganti kerja dan juga kekurangan motivasi serta moral. Ini disebabkan oleh segala urusan melibatkan teknologi dan mesin dan tidak lagi melibatkan manusia. Tujuan pembangunan sumber manusia perlu diwujudkan bagi memastikan tenga manusia tidak diabaikan walaupun telah mencapai revolusi keempat dan ia perlu ditangani secara bijak.

7.3 Komitmen syarikat swasta dan kerajaan dituntut dalam menangani berkenaan dengan kos – kos mentah dan kecekapan. Peralihan kepada teknologi dan melibatkan sistem automatik ini sedikit sebanyak akan menyebabkan impak sumber manusia akan terkesan. Oleh itu, latihan secara manual perlu diaplikasikan seiring dengan kepenggunaan teknologi yang jauh lebih cekap dan berkesan. Pastinya syarikat swasta dan kerajaan merasai tempias kewujudan revolusi industri 4.0 ini, terutamanya kepada ancaman siber selain daripada kepenggunaan sepenuhnya teknologi daripada penggunaan tenaga mahir. Secara umum, penggunaan teknologi IR 4.0 ini boleh membantu mempertingkatkan pembangunan ekonomi, sosial dan budaya, namun pastinya akan sedikit sebanyak akan memberikan kesan kepada kesejahteraan emosi pada mereka yang terlibat dalam persekitaran baharu ini.  


No comments:

Post a Comment